ETUSIVU | BIOGRAFIA | PILATES | KEIKAT | KUUNTELE | LINKIT | YHTEYSTIEDOT | IN ENGLISH


 
PILATES
 
Olen kouluttautunut Somatic Pilates -ohjaajaksi ja Somatic Personal Traineriksi Somatic Center Finlandissa. Pääkouluttajanani toimi Jarmo Ahonen, joka on toiminut mm. Suomen olympiamaajoukkueen fysioterapeuttina jo kuusissa olympialaisissa sekä Kansallisbaletin fysioterapeuttina jo lähes 30 vuotta.. Olen ohjannut PIlates-menetelmää 10 vuotta, mm. Somatic Studiolla Helsingissä. Tällä hetkellä ohjaan Pilatesta Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, ja pidän lisäksi kursseja ja yksityistunteja kehittämistäni Pilates muusikoille ja Playing from the Core -menetelmistä.
 
Saksalaissyntyisen Joseph Pilateksen (1880–1967) kehittämä Pilates-menetelmä on kehonhallintatekniikka, jossa pyritään saavuttamaan kehoon luonnollinen lihastasapaino. Menetelmässä pyritään aktivoimaan ja vahvistamaan kehon syviä, vakauttavia lihasryhmiä ja suorittamaan kaikki kehon liikkeet niiden vahvan tuen avulla. Samalla saadaan avattua kehon lihasjännityksiä ja -kireyksiä. Pilates-menetelmä sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille liikkujille. Se sopii erinomaisesti kuntoutukseen, lajiharjoitteluun tueksi tai peruskunnon ylläpitämiseen. Pilates vahvistaa erityisesti selkärankaa ja hartiarenkaan ja lonkkien tukilihaksia. Pilates-menetelmä luo pitkän ja linjakkaan lihaksiston, vahvan kehon kannatuksen ja hoikan ja ryhdikkään olemuksen.

PILATES MUUSIKOILLE -MENETELMÄ

Muusikon ammatti vaatii instrumentin hallinnan lisäksi hyvää kehonhallintaa. Staattiset soitto- tai lauluasennot asettavat lukuisia haasteita kehon huoltamiselle. Muusikon yhtenä haasteena on löytää soitettaessa kehoon samanaikaisesti rentous ja vahva kannatus. Pilates muusikoille on kehitetty muusikon ammatin tarpeita huomioon ottaen, ja se soveltuu ammattimuusikoille, ammattiopiskelijoille ja musiikin harrastajille.

Pilates muusikoille -menetelmässä keskitytään hyvän soitto/lauluasennon rakentamiseen kehon vakauttavia lihaksia vahvistaen. Lisäksi menetelmässä pyritään vapauttamaan hengitystä sekä rintakehän ja hartioiden seutua erityisten liikeharjoitteiden avulla. Nämä kehoa vakauttavat sekä avaavat harjoitteet pohjautuvat Pilates-menetelmään. Menetelmässä pyritään vakauttamaan lantion, rintakehän, hartiarenkaan ja pään alueita, ja lisäämään rintakehän alueen ja olkapäiden liikkuvuutta, jotta hengitys vapautuisi. Harjoittelu pyrkii kehotietoisuuden lisäämiseen niin, että soittaja/laulaja oppisi itse korjaamaan virheet asennossaan ja myös tiedostamaan ylimääräiset jännitystilat kehon lihaksissa. Hyvän asennon löytäminen ja ylimääräisten jännitysten irti päästäminen vapauttavat ilmaisua huomattavasti.  Keskivartalon syvien lihasten vahvistaminen tukee vahvan ja kantavan äänen muodostamista. Lapatukilihasten vahvistaminen helpottaa käsien kannattelua edesauttaen samalla sormien vapaampaa käyttöä soiton aikana. Pilates on somaattinen keho-mieli-menetelmä. Pilates-harjoittelu parantaa keskittymiskykyä, läsnäoloa ja flow'ta soitossa tai laulussa. 

PLAYING FROM THE CORE -MENETELMÄ

Playing from the Core on erityisesti puhallinsoittajille kehittämäni menetelmä. Metodin harjoitteet ovat pääosin samoja kuin Pilates muusikoille -menetelmässä, mutta Playing from the Core keskittyy niiden lisäksi erityisesti hengityksen ja puhalluksen tuen harjoittamiseen. Hengitystekniikan harjoittamisen lisäksi Playing from the Core -menetelmä keskittyy purentalihasten ja kurkunpään alueen lihasten tasapainottamiseen. Purentalihaksiin ja myös niskan seudun lihaksiin kerääntyy usein ylimääräistä jännitystä, joka voi vaikeuttaa ja rajoittaa puhallinsoittoa. Playing from the Core -menetelmässä on leukaniveltä avaavia ja tasapainottavia harjoitteita sekä niskan ja kasvojen aluetta rentouttavia harjoitteita. Menetelmän harjoitteet pyrkivät pään ja leukanivelten keskiasentojen löytämiseen ja niiden säilyttämiseen soiton aikana. Nämä harjoitteet rentouttavat niskan lihaksistoa, purentaa sekä myös kurkunpään aluetta.

 

Kuva: Minna Huovinen